מהו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
7/3/2021
בואו נראה מה החוק אומר ומי יוכל להיעזר בו?
חוק חדלות פירעון נחשב לפורץ דרך ומחליף חקיקה ישנה של מעל שמונה עשורים. החוק מסייע לחייבים להסדיר את חובותיהם מול הנושים, על ידי מתן כלים מגוונים שיאפשרו להם לצאת מהמשבר לחיים רגילים, לדוגמה תהליך השיקום של חייבים יוגבל ל- 4 שנים, ובסופן יוכלו לקבל פטור מחובותיהם. למעשה, החוק מתמקד בשיקום כלכלי של החייב, המשרת גם את הנושים וגם את ערכי החברה. לדוגמה, שיקום כלכלי של עסק יכול לתרום למשק - הן מבחינת תשלום מיסים והן מבחינת מקומות עבודה. דוגמה נוספת, חייב שאינו משתקם כלכלית לא יוכל להחזיר את החוב ולעמוד בצו תשלומים, מה שגורם לקריסתו.
עוד מהפכה שיצרה החוק היא ההתנהלות מול הערכאות שבהן ידונו עניינים אלה. אם בעבר כל חוב התנהל מול ביהמ"ש המחוזי, כיום חובות מתחת 150 אלך שקלים התנהלו בהוצל"פ. כמו כן, חובות מעבר ל – 150 אלף שקלים, התנהלו בבית המשפט השלום ולא בבית המשפט המחוזי, כפי שהיה טרם יציאת החוק.
החוק בהחלט הוקם למטרה טובה, אולם, ישנם תנאים והגבלות, מייד נראה מהם ומי זכאי להיעזר בחוק החדש. רק נציין שהחוק מתמקד כולו בשיקום החייב, ועל כן קובע מנגנונים ברורים על מנת להעניק להם הסדרי חוב נוחים והפטר מחובות.
מהם תנאי הצו לשיקום כלכי על פי החוק החדש?
ראשית, נציין כי הצו קובע את התנאים וההוראות השונות, שכן עמידה בהם תאפשר לחייב לקבל הפטר לאחר כ- 3 שנים.
התנאים הם:
• התשלומים התקופתיים שעל החייב לשלם, יופקדו ב"קופת הנשייה".
• הנכסים והכספים של החייב, ישמשו לפירעון החובות לנושים.
• ביצוע הגבלות על החייב (כגון איסור יציאה מהארץ, הגבלות כלכליות וכו').
• תוכנית ההכשרה להתנהלות כלכלית נכונה שיהיה על החייב לעבור (במקרים מסוימים).
• ישנם מקרים, בהם חייב יוכל לקבל הפטר מיד כשניתן הצו לשיקום כלכלי (הפטר לאלתר) וההליכים יסתיימו באותו הרגע.
אילו חובות אינן ברי הפטר?
חוב מזונות – נמנה בן החובות שאינן בר הפטר. במקרה זה, האם או האב הזוכים, יוכלו להגיש בקשה לקבלת קצבת מזונות, לאחר מתן הצו לפתיחת הליכים ושיקום כלכלי. ישנם מקרים חריגים מאוד בהם ניתן לקבל הפטר כדוגמת מצב בריאותי ירוד וכו', אך זהו נתון לשיקול דעתו של רשם הוצאה לפועל.
חובות של מעסיקים לעובדים – גם חוב זה נמנה בין החובות שאינן ברי הפטר. מדובר על בעלי חברות או עוסקים מורשים אשר העסיקו עובדים ולא שילמו להם שכר. הסיבה לכך שחוב זה אינו בר הפטר היא פגיעה בזכויותיהם של העובדים.
חובות שאינן בתום לב – חובות שנוצרו במרמה ולא בתום נמנים בין חובות שאינן ברי הפטר. חוק חדלות פירעון נועד רק לחובות שנגרמו בתום לב או עקב מצב כלכלי ירוד, ולכן הוא מיועד רק לאנשים ועסקים המעוניינים להשתקם ולא לעסקים או יחידים שצברו חובות בשל מרמה.
חובות שמקורן בקנס פלילי – אינן ברי הפטר כדוגמת דוחות עירייה, קנסות משטרה, חוב שמקורו מעבירה על חוק התכנון והבנייה ועוד.
אם נקלעתם לחובות והנכם מעוניינים לקבל ייעוץ לגבי חוק חדלות פירעון, המומחים של עמותת ענק כאן בשבילכם וישמחו לתת ייעוץ משפטי ללא תשלום. עורכי הדין של העמותה יעניקו ייעוץ מקצועי, תוך בחינת כל האפשרויות הקיימות ליציאה מהמשבר הכלכלי.